ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

15:46 03/05
Зміни у положенні про ВЛК: за яких хвороб і станів обмежено придатні стануть придатними      
15:35 03/05
“Лежать, відпочивають на березі”: спроби окупантів штурмувати звільнений острів Нестрига прокоментував Плетенчук
   
15:23 03/05
СБУ повідомила про підозру ще двом ворожим пособникам, які працювали із загарбниками під час окупації Херсона      
15:09 03/05
Через шахрайські схеми жителі Херсонської області втратили більше 100 тисяч гривень      
15:00 03/05
Судитимуть депутата міськради з Херсонщини. який став "рупором" окупаційного міністерства      
14:48 03/05
Херсонці готуються до Великодня: скільки коштує святковий кошик та як будуть відзначати
 
14:44 03/05
За матеріалами ДБР судитимуть чиновниць, які під час окупації Херсона вивели з комунального підприємства на власні рахунки мільйони гривень  
 
14:37 03/05
Завершилися навчання для координаторів з питань запобігання та протидії домашньому насильству з Херсонщини      
14:20 03/05
На Херсонщині 4 травня прогнозують теплу погоду без опадів      
14:07 03/05
У НБУ спрогнозували коливання курсу долара      
13:53 03/05
На Херсонщині поліцейські евакуювали з-під російських обстрілів пораненого чоловіка
   
13:36 03/05
З самого ранку в Херсоні лунають вибухи  
 
13:20 03/05
У Херсоні попрощалися із Захисником України  
 
13:00 03/05
Підприємець з Криму незаконно зареєстрував в Голій Пристані фірму з продажу пального      
12:40 03/05
Набори для виживання отримали поліцейські Херсонщини      
12:26 03/05
На Херсонщині відкрито ще один підрозділ місцевої пожежної охорони  
 
12:10 03/05
У Білозерці благодійники допомагають лагодити побиті російськими обстрілами домівки      
11:51 03/05
На Херсонщині поліція фіксує наслідки обстрілів військами рф житлових кварталів, одна людина дістала поранення  
 
11:33 03/05
5 років увʼязнення за участь у проведенні псевдореферендуму – засуджено жительку Херсонщини      
11:20 03/05
Повідомлено про підозру освітянці з Херсонщини      
11:04 03/05
Рятувальні служби продовжують боротися з наслідками обстрілів      
10:51 03/05
В Генічеську російські загарбники примушують дітей брати участь в акції «Бєссмєртний полк»      
10:35 03/05
На Херсонщині українські воїни знищили ворожий розвідувальний Supercam      
10:22 03/05
Жителі Комишанського старостинського округу отримали питну воду  
 
10:07 03/05
Наслідки ворожих атак на Херсон
   
09:55 03/05
На Херсонщині військовий з автоматом взяв заручників і поїхав до Миколаєва      
09:37 03/05
Працівники комунальних підприємств щодня виконують роботи, які сприяють благоустрою міста  
 
09:20 03/05
Сьогодні Херсонщина проводжає в останню путь солдата Костянтина Вандакурова      
09:02 03/05
Ворог не припиняє атакувати Бериславщину      
08:32 03/05
Блаженніший Святослав про захоплення храму УГКЦ на окупованій Херсонщині, – це святотацтво
   
08:25 03/05
Підозрюється в колабораціонізмі представниця проросійської організації “Союз матерів Херсона”      
08:23 03/05
Росіяни кажуть, що захопили острів у дельті Дніпра – ймовірно, той, який нещодавно взяли під свій контроль ЗСУ
   
08:19 03/05
Колорадські стрічки окупанти роздають у своїх військкоматах      
08:17 03/05
Херсон за минулу добу було обстріляно російськими окупаційними військами 15 разів, поранених немає, - МВА      
08:15 03/05
Пошкоджені будинки, газогін, навчальні заклади. За добу армія РФ обстріляла 14 населених пунктів Херсонщини      
21:43 02/05
Розпочали опитування щодо перейменування селища Нововоронцовка на Херсонщині      
19:35 02/05
Чому відбудову на Херсонщині поставили на паузу?
 
19:26 02/05
Виплата грошової допомоги жителям Херсонщини триває. Нині розглянуто понад 300 заяв від людей, які потребують лікування      
19:23 02/05
У Золотій Балці внаслідок російського обстрілу поранений чоловік      
Все новости

Архив публикаций

«    Май 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
СПЕЦТЕМЫ


    У лідерів громад, активістів та журналістів Херсонщини є спільні мрії

    Курси публічних виступів, ораторського мистецтва та лідерства стають дедалі популярнішими. Днями у Херсоні стартували ще одні курси – «Твій голос».


    Щоправда, його автори і тренери (Олексій та Ірина Тільняк, Олена Маляренко) кажуть: - ми бачимо мету не так у просуванні тої чи іншої персоналії, як у розбудові комунікаційного середовища для нас усіх, в задоволенні потреб громад і спільнот у речниках та авторах:

    «Масова комунікація має бути якісною комунікацією. Люди повинні не тільки вміти говорити, виступати, писати для своєї аудиторії, а й самі сприймати інформацію – читати та слухати, обмінюватися думками в публічному середовищі.

    Тільки так і можна підняти рівень освіченості, толерантності, фаховості та доброзичливості соціуму. Для цього організовуються курси «Твій голос». Для цього створюється платформа М-ІКС оnline».


    Працювати збираються із активною молоддю, прес-службами та журналістами-аматорами й блогерами ОТГ, озброюючи їх корисними навичками. Знань та досвіду в авторів курсу для цього вистачає: тренери є досвідченими журналістами, радіоведучими, викладачами, та прес-службістами у минулому. І нині продовжують працювати в журналістиці та РR, ведуть індивідуальні заняття та пишуть.

    Для того щоб отримати від громади зворотній зв'язок і конкретне замовлення, а від колег – підтримку, поради та перестороги, вони провели презентацію нового курсу в арт-клубі МассОН. Відкрив його яскраво і музикально Олександр Гоноболін.

    Не дивно, що під час заходу, який поставив перед собою таку мету, виникла дискусія. Журналісти, потенційні учні, представники громад та посадовці, які відвідали захід у арт-клубі МассОН, розговорилися про важливість як наявності власного оформленого голосу, думки й позиції у кожного, так і в потребі мати бажання шукати спільну мову, об'єднуватися, консолідуватися. І від курсів мовців та письменників перейшли до проблем взаєморозуміння, побудови community-медіа, подолання стереотипів.

    Дмитро Муценко, директор обласного соціального центру для дітей та молоді: «Мовлення, як засіб комунікації, неможна переоцінити. Пригадуєте Булгакова: «Хто на кому стояв? Потрудіться доносити свої думки чіткіше». Я радий, що тут зібралася професійна аудиторія, яка хоче працювати над донесенням думок і смислів. Адже саме вони формують людину, їх свідомість, а значить, і соціум.

    Нажаль, у розвитку суспільства ми спостерігаємо дивний парадокс: прогрес робив усе, щоб спростити шляхи комунікації, а от кількість тих, хто вміє доносити свою думку стрімко зменшується. Я як працівник соціальної сфери вважаю цю роботу дуже важливою і зичу вам уникнути ейджизму: не тільки молоді потрібні ці знання. Соціальні працівники, голови територіальних громад – всі вони повинні вміти спілкуватися з людьми. То зверніть увагу і на старші покоління».


    Володимир Желуденко, голова ОТГ (Станіслав, Олександрівка, Широка Балка): «Я працював більшу частину життя там, же треба було діяти, працювати – з технікою, і завжди вважав, що вміння говорити не таке вже й потрібне. Але коли я став 8 років тому головою сільради, я зрозумів, що таке слово. Це інструмент буденний і сильний, як кухарський ніж, яким можна і нагодувати, приготувавши шедеври, і вбити.

    До мене приїхали журналісти, щоб розповісти про наш будинок культури, що посідав на обласних конкурсах кілька років поспіль призові місця. Я так багато хотів їм розповісти – щиро, і про наші проблеми, і про те, як ми їх долаємо. І потім, коли дивився сюжет, замість почути про те все, що ми громадою зробили, почув «А цей голова ніколи не зможе те і те» - то була критика, яка могла вибити землю з-під ніг.

    І от тоді я зрозумів, що нам потрібно вміти самим розповідати про себе, мати власні ресурси громади. Все що ми робимо і кажемо, сприймається різними людьми по-різному. Тому зараз я розумію: важливо навчитися доносити те, що ти робиш правильно. І цьому треба вчитися, вчитися у спеціалістів».


    Аліна Нямцу, студентка: «Мені 16 років, я закінчую школу і вже розумію: є ті знання, які я так і не отримала за 11 років навчання, але які мені знадобляться у дорослому житті, у спілкуванні. Я тільки починаю свою роботу – у молодіжній раді, у самоврядуванні, у соціальній сфері. Тому вміння чути і говорити, спілкуватися я вважаю цінними».

    Ксенія Келеберда, журналіст: «Я не людина розмовного жанру, я люблю писати, я ціную, коли пишуть добре. І бачу, що імідж професії журналіста – падає, що хороших журналістів стає менше. Я не педагог, хоча свого часу займалася із майбутніми журналістами і можу назвати кілька імен успішних у професії людей, моїх, умовно кажучи, вихованців.

    Але я дуже рада, що ви будете займатися з людьми, задовольнятимете потреби громад у фахівцях, допомагатимете молоді розкривати себе. Це благородна справа і потрібна нашій спільноті».


    Ольга Гмиря, телеведуча, керівник тренінгового центру, автор курсу «Королева говорить»: «Можна було б говорити про мову і мовлення дуже багато. Але я скажу про своє недавнє особисте відкриття: днями, захворівши, я втратила голос на 7 днів. І тоді я зрозуміла, скільки можливостей втратила, скільки ідей не змогла реалізувати, бо не змогла їх вчасно озвучити – 18 ідей за 7 днів! Тільки через брак голосу!

    Але ідеї можуть вмерти і від того, що для їх оформлення не вдалося добрати правильні слова. Сподіваюся, раз ви змогли зібрати таку поважну аудиторію для обговорення цієї теми, то зможете і допомогти в тому, щоб усі корисні нашому суспільству ідеї були гідно оформлені словом і вчасно втілені».

    Виявляється, у соціумі є замовлення на порозуміння, на якісних авторів та мовців. Громадам потрібні і вправні речники, і розумні слухачі, і тренери, які допомогли б відшліфувати різні грані ораторського таланту, і незалежні громадські медіа-платформи, які б дозволили активному населенню говорити і чути один одного, розвиватися.

    Отже, цілком імовірно що «Твій голос» та платформа М-ІКС-онлайн від уроках у підліткових та дорослих групах та тренінгів для представників територіальних громад перетвориться на повноцінне сommunity-media.

    Олена МАЛЯРЕНКО, Херсонці





    Похожие публикации

    Добавьте комментарий




    0"/>

    ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

    15:46 03/05
    Зміни у положенні про ВЛК: за яких хвороб і станів обмежено придатні стануть придатними      
    15:35 03/05
    “Лежать, відпочивають на березі”: спроби окупантів штурмувати звільнений острів Нестрига прокоментував Плетенчук
       
    15:23 03/05
    СБУ повідомила про підозру ще двом ворожим пособникам, які працювали із загарбниками під час окупації Херсона      
    15:09 03/05
    Через шахрайські схеми жителі Херсонської області втратили більше 100 тисяч гривень      
    15:00 03/05
    Судитимуть депутата міськради з Херсонщини. який став "рупором" окупаційного міністерства      
    14:48 03/05
    Херсонці готуються до Великодня: скільки коштує святковий кошик та як будуть відзначати
     
    14:44 03/05
    За матеріалами ДБР судитимуть чиновниць, які під час окупації Херсона вивели з комунального підприємства на власні рахунки мільйони гривень  
     
    14:37 03/05
    Завершилися навчання для координаторів з питань запобігання та протидії домашньому насильству з Херсонщини      
    14:20 03/05
    На Херсонщині 4 травня прогнозують теплу погоду без опадів      
    14:07 03/05
    У НБУ спрогнозували коливання курсу долара      
    13:53 03/05
    На Херсонщині поліцейські евакуювали з-під російських обстрілів пораненого чоловіка
       
    13:36 03/05
    З самого ранку в Херсоні лунають вибухи  
     
    13:20 03/05
    У Херсоні попрощалися із Захисником України  
     

    13:00 03/05
    Підприємець з Криму незаконно зареєстрував в Голій Пристані фірму з продажу пального      
    12:40 03/05
    Набори для виживання отримали поліцейські Херсонщини      
    12:26 03/05
    На Херсонщині відкрито ще один підрозділ місцевої пожежної охорони  
     
    12:10 03/05
    У Білозерці благодійники допомагають лагодити побиті російськими обстрілами домівки      
    11:51 03/05
    На Херсонщині поліція фіксує наслідки обстрілів військами рф житлових кварталів, одна людина дістала поранення  
     
    11:33 03/05
    5 років увʼязнення за участь у проведенні псевдореферендуму – засуджено жительку Херсонщини      
    11:20 03/05
    Повідомлено про підозру освітянці з Херсонщини      
    11:04 03/05
    Рятувальні служби продовжують боротися з наслідками обстрілів      
    10:51 03/05
    В Генічеську російські загарбники примушують дітей брати участь в акції «Бєссмєртний полк»      
    10:35 03/05
    На Херсонщині українські воїни знищили ворожий розвідувальний Supercam      
    10:22 03/05
    Жителі Комишанського старостинського округу отримали питну воду  
     
    10:07 03/05
    Наслідки ворожих атак на Херсон
       
    09:55 03/05
    На Херсонщині військовий з автоматом взяв заручників і поїхав до Миколаєва      

    09:37 03/05
    Працівники комунальних підприємств щодня виконують роботи, які сприяють благоустрою міста  
     
    09:20 03/05
    Сьогодні Херсонщина проводжає в останню путь солдата Костянтина Вандакурова      
    09:02 03/05
    Ворог не припиняє атакувати Бериславщину      
    08:32 03/05
    Блаженніший Святослав про захоплення храму УГКЦ на окупованій Херсонщині, – це святотацтво
       
    08:25 03/05
    Підозрюється в колабораціонізмі представниця проросійської організації “Союз матерів Херсона”      
    08:23 03/05
    Росіяни кажуть, що захопили острів у дельті Дніпра – ймовірно, той, який нещодавно взяли під свій контроль ЗСУ
       
    08:19 03/05
    Колорадські стрічки окупанти роздають у своїх військкоматах      
    08:17 03/05
    Херсон за минулу добу було обстріляно російськими окупаційними військами 15 разів, поранених немає, - МВА      
    08:15 03/05
    Пошкоджені будинки, газогін, навчальні заклади. За добу армія РФ обстріляла 14 населених пунктів Херсонщини      
    21:43 02/05
    Розпочали опитування щодо перейменування селища Нововоронцовка на Херсонщині      
    19:35 02/05
    Чому відбудову на Херсонщині поставили на паузу?
     
    19:26 02/05
    Виплата грошової допомоги жителям Херсонщини триває. Нині розглянуто понад 300 заяв від людей, які потребують лікування      
    19:23 02/05
    У Золотій Балці внаслідок російського обстрілу поранений чоловік      
    Все новости

    Наверх