ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

14:59 28/03
Росіяни законодавчо забороняють українські книги на ТОТ      
14:40 28/03
Сили оборони півдня продовжують нищити ворога      
14:22 28/03
На лівобережжі Херсонської області човен росіян підірвався на своїй міні      
14:14 28/03
«Для мене страшнішою за смерть стала думка, що у мене нічого не вийде. Що я виживу». Історія полону працівника водоканалу з Нової Каховки  
 
14:05 28/03
Працівники КП “Парки Херсона” щодня приводять до ладу території у різних мікрорайонах Херсона  
 
13:46 28/03
Названо категорії чоловіків, які можуть залишити країну в умовах мобілізації      
13:30 28/03
Жителі Садівського старостинського округу отримали засоби для обігріву  
 
13:14 28/03
Херсонська влада витратить ще понад 30 мільйонів гривень на ремонт в укриттях      
13:13 28/03
У Чорнобаївській громаді для місцевих діток поліцейські спільно з рятувальниками провели урок із мінної та пожежної безпеки  
 
12:54 28/03
Агровиробники Херсонщини мають нові можливості кредитування      
12:40 28/03
На Херсонщині внаслідок російської агресії дві людини загинуло та четверо поранено, поліція документує наслідки  
 
12:22 28/03
Судитимуть жителя Скадовська, який обійняв посаду в окупаційній «службі цивільної оборони та надзвичайних ситуацій»      
12:19 28/03
Особенности и уникальность виски Jameson      
12:05 28/03
ТЦК залишають повістки у дверях квартир: роз'яснення юриста про мобілізацію      
12:03 28/03
Гауляйтер Каховки Філіпчук прогнав пенсіонерів, які хотіли спитати про відсутність світла і намагається нажитись на «захисті» розбитих підстанцій      
11:47 28/03
Російські війська вкотре за день атакували Берислав з дронів      
11:41 28/03
За матеріалами СБУ до 10 років тюрми засуджено колаборантку, яка впроваджувала російську освіту на Херсонщині      
11:36 28/03
Наслідки ранкового обстрілу Херсона
   
11:33 28/03
В ОК Південь прокоментували зникнення російських ракет із радарів      
11:20 28/03
Володимир Літвінов затвердив графік прийому громадян керівництвом Бериславської районної військової адміністрації    
документ
11:03 28/03
Обійняли посади в окупаційних органах влади Херсонщини – повідомлено про підозру трьом жителям регіону      
10:55 28/03
Працівники мобільного ЦНАПу продовжують надавати адмінпослуги мешканцям громад  
 
10:44 28/03
Більше 600 людей отримали гуманітарну допомогу у Херсоні  
 
10:30 28/03
У Генічеському районі окупанти міняють дорожні знаки з українських на російські      
10:10 28/03
У Силах оборони розповіли про втрати окупантів біля Кринок      
10:00 28/03
Народну артистку Ружену Рубльову з Херсона за роботу на ворога засудили на 10 років з конфіскацією майна  
 
09:58 28/03
З самого ранку російські окупанти атакують Берислав      
09:55 28/03
Наслідки ворожого обстрілу Дніпровського району Херсона  
 
09:44 28/03
Минає два роки, як у полоні росіян перебуває Голопристанський міський голова Олександр Бабич      
09:25 28/03
На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на ворожій міні – розпочато провадження      
09:14 28/03
У Херсоні тимчасово обмежать водопостачання      
09:01 28/03
Ворог не втомлюється атакувати Бериславський район      
08:42 28/03
На Херсонщині окупанти били ЛГБТ-людей прикладом по обличчю, погрожували зґвалтуванням та вибивали зуби      
08:39 28/03
Пропагандисти на Херсонщині шукають охочих зніматись у фільмі про Каховську ГЕС  
 
08:35 28/03
Слідство.інфо презентовали фильм о мужчинах, подвергшихся сексуальному насилию со стороны российских военных      
08:30 28/03
На окупованій Херсонщині будуть «зміцнювати» ФСБ      
08:05 28/03
Херсон за минулу добу було обстріляно російськими окупаційними військами 12 разів, один чоловік зазнав поранення, - МВА      
08:03 28/03
Росіяни за добу обстріляли 17 населених пунктів Херсонщини, двоє загиблих      
23:09 27/03
У Червоному Маяку на Херсонщині на російській міні підірвались двоє чоловіків: що відомо      
Все новости

Архив публикаций

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
СПЕЦТЕМЫ


    «Чорний сюрприз» із Чорногорії отримав Херсон

    Ефект розірваної бомби отримала тема транспортування до Херсона промислових відходів із Чорногорії. Тисячі тонн чорної суміші під видом відпрацьованого піску тиждень тому завезли у Херсонський морський торговельний порт. Громадськість здійняла галас – навіщо нам чуже сміття сумнівного походження? Кореспондент «Нового дня» побував на місці, де зберігається чорний вантаж.

    Містечко Бієла підпорядковане общині Херцег у Чорногорії. Тут живуть менше 4 тисяч мешканців. Автобусом із Херсона до Бієли їхати майже дві доби, а радше сказати, автобусами – прямого рейсу немає. І, певно, ми б ніколи й почули про місто Бієла, якби не «сюрприз» звідти. Кілька днів тому у Фейсбуці з’явився нібито гарантійний лист, підписаний херсонським міським головою, про те, що в обласному центрі збираються прийняти на утилізацію відходи з Чорногорії. Йдеться про сміття не побутове, а технічне, під виглядом піску. І дійсно, на території Херсонського морського торговельного порту зараз звалено купи сипучої суміші. Це щось вугільно-чорне зі світлими вкрапленнями. У самому порту пояснили – прийняли піскоструй, тобто, відпрацьований пісок, який залишається після чищення суден. На вантаж є всі необхідні документи, надані компанією-посередником. Йдеться про українську фірму «Арка». Її керівник запевняє, що пісок пройшов експертизу і він цілком безпечний.

     «Туди, в Чорногорію, я їздив багато разів, протягом останніх трьох років, брав особисто проби, з собою возив представників екології. Ось дивіться, висновок наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Медведя, а це Міністерство охорони здоров’я. Все у межах норми, — розповів виконавчий директор фірми «Арка» Юрій Жовтяк.

    Із чого ж тоді галас? Як пояснили у Чорноморській регіональній митниці, вантаж викликав підозру одразу. Дізнавшись, що судно з 3600 тоннами піску із Чорногорії прибуло до Херсона, у відділі контрабанди вирішили «пробити» інформацію на дану тему. Так от, на сайті європейської компанії Valgo, яка відправила вантаж, значиться, що йдеться про токсичний пісок! Знайшлася інформація й про те, що є програма ЄБРР з очищення п’яти брудних точок Європи, на яку виділено 50 мільйонів євро. Серед пунктів прийняття відходів фігурує Херсон. До кінця року наш морський торговельний порт мав прийняти 10 тисяч тонн відпрацьованого піску з Чорногорії. Більше третини з цього вантажу, як відомо, вже лежить на підприємстві, у самому центрі Херсона! Виваливши сумнівний вантаж, судно спокійно відчалило від наших берегів. Чому ж так? Як дозволили вивантажити чужі відходи і чому не затримали судно, яке їх привело? На ці запитання у митниці відповідають, що вантаж тримають у полі зору ще з 10 грудня і діють виключно за законом.

    — Правоохоронні органи і митниця включилися в ситуацію, тільки-но з’явилися документи на вантаж. Але заборонити відвантаження чи затримати судно ми не могли. Це заборонено законодавством. Судно було найняте й зафрахтоване тільки з метою доставки вантажу до Херсон. До компанії, якій належить суховантаж, запитань немає,  — зазначив в.о. начальника Чорноморської митниці Олександр Щуцький.
    Разом із тим, митник не приховує: з’явилася інформація, що одразу відбувши з порту Херсон, судно пройшло очистку. Суховантаж після чорного піску екіпаж помив власними силами. Митникам передають, що вода після чищення залишається в баках судна. Але не факт, що це правда. Де гарантія, що нечистоти не злиті просто у Дніпро?..

    Далі більше. Після того, як від судна і слід простиг, поліція робить сенсаційну заяву. Той самий гарантійний лист херсонського міського голови, в якому зазначено, що відходи для захоронення на полігоні ТПВ зобов’язується прийняти ТОВ ТД «Ітака», виявився підробкою. За фактом використання фальшивих документів відкрили кримінальне провадження. Сам міський голова заявив, що вперше чує про зазначений гарантійний лист.
    — Я ніякого листа не підписував. На тому документі номери депутатського відділу взагалі не відповідають дійсності, вхідних даних немає. Печатка абсолютно не та, яка зараз використовується. І я про це вже говорив правоохоронцям, — зазначив херсонський міський голова Володимир Миколаєнко.
    Цікаву інформацію озвучили й на підприємстві «Ітака», яке обслуговує міський полігон ТПВ. Виявляється, угоду на утилізацію відходів із Чорногорії підписував колишній директор Олександр Тян, який начебто зараз зник… Херсонському сміттєзвалищу понад 50 років, і воно переповнене. Щодня сюди завозять 300 тонн ТПВ, і об’єкту конче потрібна пошарова пересипка. Але ж не токсичними речовинами!

    — Відкрите побутове сміття – так полігон точно не має виглядати. Потрібне перешарування відходів — глиною, неродючим грунтом. Можна і піскоструєм, тобто, корундом, тим, що залишається після чищення суден. Раніше такий матеріал ми приймали від Херсонського суднобудівного заводу. Вантаж із Чорногорії ми можемо взяти тільки після надання всіх лабораторних досліджень. У нас їх немає. Я виявила ініціативу, щоб потрапити на місці, де лежить суміш. Скажу чесно – корунд виглядає інакше. Він сухий і розсипчастий, а цей матеріал, як бачите, залишає маслянисті сліди на руці, — розповіла директор ТОВ ТД «Ітака» Ніна Дудченко, яка очолює підприємство з серпня цього року.

    Відомо, що зразки чорної суміші з порту відправили на експертизу одразу до трьох лабораторії – тієї, що належить Державній митній службі, екологічних лабораторій Херсона й Одеса. Попередні результати досліджень очікують вже цього тижня. Але вчора, 17 грудня, шокуючий лист від СБУ отримали в Чорноморській митниці. Там чорним по білому – вантаж особливо небезпечний.
    «Серед домішок оксиду кремнію наявні чотири типи забруднюючих речовин. А саме — азбест, трибутилін, важкі метали та вуглевмісні речовини, залишки нафтопродуктів, що класифікують його як небезпечні. Оце попередньо те, що у нас є від Служби безпеки України», — розповів Олександр Щуцький.

    Ба більше, випливла сумнівна інформація про ту саму фірму «Арка». Це підприємство із 2 гривнями (!) статутного фонду і величезними боргами! Така собі прокладка між європейським і херсонським підприємствами, завдяки якій чужа отрута й опинилася в Херсоні. Зрозуміло, що слідство блокувало роботу підприємства, хоча не факт, що те працювало б, вже виконавши свою місію.

    Тепер питання №1 – хто, коли, чиїм коштом вивезе нечистоти назад у Чорногорію? Адже на Херсонщині є приклади, коли українські токсичні відходи кочували областю і їх ніхто не хотів приймати. А ми ж так раділи тій новині, що нарешті пестициди почали вивозити за кордон на утилізацію… Недовго музика грала. Бо, виходить, як би навзамін, з Європи припливло їхнє «добро»… Оборудка, від якої так відхрещуються місцеві влада і бізнес. Але ж таким макаром можна у Херсон будь-що приперти за фальшивими документами?
    Марина САВЧЕНКО.
    Фото автора
    Новий день




    Похожие публикации

    1 комментарий

    кот
    Наконец то проснулись журналисты!
    Ожидаемая прибыль ломает любые преграды, когда не напрягаясь (из затрат перевезка из порта на мусорный полигон) можно поднять 140 евро на тонне яда, а ненависть к городу и его жителям выступает лучшей броней от моральных терзаний.
    Ждем, когда нам начнут петь о том, что заботясь о нашем здоровье из бюджета города выделены средства на утилизацию этой токсичной смеси.

    Нас в очередной раз поимели в особо извращенной форме - себе УЖЕ положили в карман поллимона евро, на нас повесили затраты по утилизации 3600 т. плюс с удовольствием иПут нам мозги своими воплями о любви к нам сирым и убогим.


    Цитата:

    По словам Алены Ротовой, песок прошел все необходимые экологические экспертизы и является безопасным.

    «Согласно экспертной документации, этот песок может применяться в строительстве. Документы на груз будут утром в оригиналах с мокрыми печатями. Так меня заверило руководство. Куда его будут сгружать решают, не факт что это полигон. Если этот песок, абсолютно безопасен, то его готовы купить строительные фирмы», - сообщила Ротова

    ====================
     flushed 



    0"/>

    ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

    14:59 28/03
    Росіяни законодавчо забороняють українські книги на ТОТ      
    14:40 28/03
    Сили оборони півдня продовжують нищити ворога      
    14:22 28/03
    На лівобережжі Херсонської області човен росіян підірвався на своїй міні      
    14:14 28/03
    «Для мене страшнішою за смерть стала думка, що у мене нічого не вийде. Що я виживу». Історія полону працівника водоканалу з Нової Каховки  
     
    14:05 28/03
    Працівники КП “Парки Херсона” щодня приводять до ладу території у різних мікрорайонах Херсона  
     
    13:46 28/03
    Названо категорії чоловіків, які можуть залишити країну в умовах мобілізації      
    13:30 28/03
    Жителі Садівського старостинського округу отримали засоби для обігріву  
     
    13:14 28/03
    Херсонська влада витратить ще понад 30 мільйонів гривень на ремонт в укриттях      
    13:13 28/03
    У Чорнобаївській громаді для місцевих діток поліцейські спільно з рятувальниками провели урок із мінної та пожежної безпеки  
     
    12:54 28/03
    Агровиробники Херсонщини мають нові можливості кредитування      
    12:40 28/03
    На Херсонщині внаслідок російської агресії дві людини загинуло та четверо поранено, поліція документує наслідки  
     
    12:22 28/03
    Судитимуть жителя Скадовська, який обійняв посаду в окупаційній «службі цивільної оборони та надзвичайних ситуацій»      
    12:19 28/03
    Особенности и уникальность виски Jameson      

    12:05 28/03
    ТЦК залишають повістки у дверях квартир: роз'яснення юриста про мобілізацію      
    12:03 28/03
    Гауляйтер Каховки Філіпчук прогнав пенсіонерів, які хотіли спитати про відсутність світла і намагається нажитись на «захисті» розбитих підстанцій      
    11:47 28/03
    Російські війська вкотре за день атакували Берислав з дронів      
    11:41 28/03
    За матеріалами СБУ до 10 років тюрми засуджено колаборантку, яка впроваджувала російську освіту на Херсонщині      
    11:36 28/03
    Наслідки ранкового обстрілу Херсона
       
    11:33 28/03
    В ОК Південь прокоментували зникнення російських ракет із радарів      
    11:20 28/03
    Володимир Літвінов затвердив графік прийому громадян керівництвом Бериславської районної військової адміністрації    
    документ
    11:03 28/03
    Обійняли посади в окупаційних органах влади Херсонщини – повідомлено про підозру трьом жителям регіону      
    10:55 28/03
    Працівники мобільного ЦНАПу продовжують надавати адмінпослуги мешканцям громад  
     
    10:44 28/03
    Більше 600 людей отримали гуманітарну допомогу у Херсоні  
     
    10:30 28/03
    У Генічеському районі окупанти міняють дорожні знаки з українських на російські      
    10:10 28/03
    У Силах оборони розповіли про втрати окупантів біля Кринок      
    10:00 28/03
    Народну артистку Ружену Рубльову з Херсона за роботу на ворога засудили на 10 років з конфіскацією майна  
     

    09:58 28/03
    З самого ранку російські окупанти атакують Берислав      
    09:55 28/03
    Наслідки ворожого обстрілу Дніпровського району Херсона  
     
    09:44 28/03
    Минає два роки, як у полоні росіян перебуває Голопристанський міський голова Олександр Бабич      
    09:25 28/03
    На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на ворожій міні – розпочато провадження      
    09:14 28/03
    У Херсоні тимчасово обмежать водопостачання      
    09:01 28/03
    Ворог не втомлюється атакувати Бериславський район      
    08:42 28/03
    На Херсонщині окупанти били ЛГБТ-людей прикладом по обличчю, погрожували зґвалтуванням та вибивали зуби      
    08:39 28/03
    Пропагандисти на Херсонщині шукають охочих зніматись у фільмі про Каховську ГЕС  
     
    08:35 28/03
    Слідство.інфо презентовали фильм о мужчинах, подвергшихся сексуальному насилию со стороны российских военных      
    08:30 28/03
    На окупованій Херсонщині будуть «зміцнювати» ФСБ      
    08:05 28/03
    Херсон за минулу добу було обстріляно російськими окупаційними військами 12 разів, один чоловік зазнав поранення, - МВА      
    08:03 28/03
    Росіяни за добу обстріляли 17 населених пунктів Херсонщини, двоє загиблих      
    23:09 27/03
    У Червоному Маяку на Херсонщині на російській міні підірвались двоє чоловіків: що відомо      
    Все новости

    Наверх