ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

20:19 25/04
Нові подробиці масового вбивства окупантів й колаборантів. Як росіяни на Херсонщині вбили ними ж призначену гауляйтерку селища Абрикосівка Любов Тимчак      
20:12 25/04
В окупованому селищі Абрикосівка на Херсонщині незаконна влада відновила пам'ятник Леніну      
20:07 25/04
Як два "борці з українським нацизмом" убили п'ятеро людей у окупованій частині Херсонської області      
18:20 25/04
Постраждалі цивільні внаслідок ворожих обстрілів Херсонщини - розпочато розслідування      
18:18 25/04
Італійський «журналіст» побував на окупованій частині Херсонщини і позаздрив павичам      
17:46 25/04
Військовим ВСУ на Херсонщині передали вантажний автомобиль  
 
17:32 25/04
"Ряжений ветеран": колаборант з Херсона Ігор Телєгін отримав чергову підозру      
17:30 25/04
В Херсоні рятувальники потрапили під повторний обстріл росіян
   
17:29 25/04
На Херсонщині на російській міні підірвався трактор, водій дивом вижив      
16:26 25/04
У Тернополі СБУ повідомила про підозру «чиновниці», яка схиляла жителів Каховки до отримання російських паспортів      
15:59 25/04
Нібито за участь у “Правому секторі”: жителя окупованої Одрадівки на Херсонщині затримала незаконна влада      
15:43 25/04
На Херсонщині двоє окупантів скоїли масовий розстріл: серед жертв - двоє військових РФ      
15:32 25/04
Внаслідок російського обстрілу Білозерки поранений місцевий житель      
15:08 25/04
Охочих навчатись у школах Херсонщини не поменшало, але вчителів, як і раніше, бракує      
15:07 25/04
Російським десантникам не вистачає людей для штурмів Кринків на лівому березі Дніпра      
15:02 25/04
Російський суд виніс вирок у справі військових РФ, які, погрожуючи зброєю, обікрали поліцейських на лівобережжі Херсонщини      
14:52 25/04
Працівники КП "Парки Херсона" продовжують прибирання вулиць  
 
14:48 25/04
СБУ затримала весь склад однієї із «виборчих комісій» рф, яка діяла під час окупації Херсона  
 
14:33 25/04
Російська армія знову обстріляла передмістя Херсона      
14:29 25/04
Армія РФ вдарила по Антонівці поблизу Херсона: поранена людина      
14:14 25/04
У Франківську повідомили про підозру дев’ятьом українцям, які хотіли Херсонщину у складі рф      
14:00 25/04
Братчук розповів, які переваги дозволяють українським морпіхам утримувати Кринки на Херсонщині      
13:40 25/04
Жителі Таврійського мікрорайону отримали гуманітарну допомогу  
 
13:22 25/04
У Херсоні триває робота з ремонту і комплектування найпростіших укриттів  
 
13:05 25/04
У школах на ТОТ окупанти готуватимуть операторів БПЛА      
12:51 25/04
Через російський обстріл Білозерки поранено двох місцевих жителів      
12:44 25/04
Херсонець Григорій Янченко отримав нагороду "Золоте серце"      
12:33 25/04
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримало подружжя агентів у Херсоні      
12:20 25/04
Підготовка до опалювального сезону: Херсонщина отримала котельні від міжнародних партнерів      
12:05 25/04
Розмінування "в шаховому порядку" – чи отримають компенсацію херсонські фермери…      
12:00 25/04
На Херсонщині поліція документує наслідки російських атак, в результаті яких троє людей поранено  
 
11:40 25/04
Рятувальники Херсонщини вночі ліквідували дві пожежі спричинені ворожими обстрілами  
 
11:24 25/04
На Херсонщині російська війська з безпілотника атакували автомобіль      
11:15 25/04
Кропивницькі студенти зібрали, а військові передали книги дітям Херсонщини  
 
11:01 25/04
Жорстоке поводження з цивільними – підозрюються двоє експрацівників херсонської колонії      
10:45 25/04
Юні херсонці привезли чимало нагород з Чемпіонату України з кіокушин БуДо карате WKB  
 
10:39 25/04
Олексій Резніков з Нової Каховки, який закликав окупантів анексувати Херсонщину, заочно отримав 9 років в’язниці      
10:27 25/04
Землі досягла сильна магнітна буря: як довго вона триватиме      
10:10 25/04
Енергетики з Рівненщини продовжують відновлювати електромережі Херсонщини  
 
Все новости

Архив публикаций

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
СПЕЦТЕМЫ


    Останній тренінг Школи небайдужих громадян був присвячений медіації



    Третій, заключний, тренінг Школи небайдужих громадян «Життя після АТО» пройшов у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, учасниками якого стали волонтери з 12 районів Херсонської області та координатори Центрів допомоги АТО.

     

    Організатори заходу – ІРЦ «Правовий простір» та Херсонський обласний благодійний фонд «Джерело життя» у співпраці із Регіональним центром з надання БВПД у Херсонській області та Центром допомоги учасникам АТО при ХОДА в рамках проекту «Херсонська Школа небайдужих громадян «Життя після АТО» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

     

    Останній тренінг був присвячений медіації.Проводила його Альона Горовадосвідчений практик, ст. викладач Києво-Могилянської академії, провідний фахівець Українського центру порозуміння, засновник Інституту миру і порозуміння. Працювала тренером та консультантом у Латвії, Молдові, Білорусі, країнах Центральної Азії, Індії, а також для Академії Суддів України, Національного інституту юстиції Молдови, Європейського Форуму відновного правосуддя та ін.

    Поняття «медіація» для широкого загалу досить нове, адже в Україні медіація тільки починає розвиватися, на відміну від США та європейських країн, де її давно застосовують. Навіть в корпоративній культурі західних компаній присутній медіатор, який допомагає вирішити спори.

     

     

    Отже, що таке медіація? Якщо коротко, то це посередництво при вирішенні конфліктів. Медіації, як, власне, і конфлікти, бувають сімейні, бізнесові, правові, кримінальні тощо. А конфлікт – це зіткнення інтересів двох або більше людей. Якщо підходити до конфлікту по-філософські, як, наприклад, це роблять китайці, то будь-який конфлікт можна сприймати як загрозу, а можна - як нові можливості. Сам по собі конфлікт є нейтральним, але як ми до нього ставимося – ось в чому питання. Першим кроком до вирішення спору є розуміння, після чого виникає довіра. Хочеться порадити тим, хто має звичку уходити від конфліктів, не боятися їх вирішувати, адже конфлікт – це завжди розвиток, це, за словами нашого тренера, дуже шикарна річ, бо конфлікт змушує людину відкидати всі маски і говорити чесно. Не випадково існує вислів «У спорі народжується істина». Дуже часто після вирішення конфлікту відношення між людьми переходять на новий етап розвитку. Тому перед тренером стояла непроста задача: за допомогою медіації навчити нас покращувати комунікації та ефективно вирішувати конфлікти.

    Виявляється, є три підходи до вирішення конфліктів - сила, право та інтереси. Тренер пояснила, що конфлікти із застосуванням сили(а силу дають також гроші і влада) можна вирішувати до тих пір, поки не з?явиться інша сила. Хоча, на її глибоке переконання, силовий підхід у ситуації насилля є єдиним коректним варіантом, як і в ситуації крайнього загострення конфлікту (наприклад, міжетнічний конфлікт у 2010 році в Киргизстані, коли відбулася різанина між узбеками і киргизами). Застосування сили при вирішенні військового конфлікту також є єдиним правильним підходом, тобто спочатку треба врегулювати конфлікт, а потім вести перемовини. Але у випадку ситуації батьки - діти, конфлікт із застосуванням сили вирішувати не можна. Отже, цей підхід є найбільш ризикованим, хоча часом і найбільш ефективним.

     

     

    Звичайною практикою вирішення спорів з використанням правового підходу є судовий процес, різні форми третейських судів, арбітраж, де результатом стає рішення нейтральної третьої сторони, що спирається на певні норми і правила, застосовні до тієї чи іншої ситуації. Але такий підхід рідко буває однозначним. Якщо брати військовий конфлікт, то при правовому підході, на думку тренера, його можна тільки заморозити, бо виростає нове покоління, і конфлікт може знову загостритися. Отже, правовий підхід хоч і є менш ризикованим, ніж силовий, проте він також пов'язаний із певними ризиками і великими витратами.

    Підхід з урахуванням інтересів сторін - також не є легким і також передбачає витрати й ризик, але, зазвичай, вони найменші. Цей підхіддозволяє зробити суперника партнером і досягти результату, який максимально би задовольняв усі сторони.

    Кожний процес медіації, за словами пані Альони, проходить за певним сценарієм: представлення сторін і вступне слово медіатора, під час якого медіатор ще раз нагадує основні принципи медіації. Цеконфіденційність, добровільність, самовизначення сторін, незалежність та неупередженість медіатора, правомочність сторін, відповідальність за наслідки конфлікту тощо.Потім йде обговорення ситуації і пошук шляхів вирішення конфлікту. І тут треба не забувати про чотири кроки вирішення конфліктів – це чотири основних питання, які є вирішальними: Що сталося? Як на тебе вплинула ця ситуація? Чому для тебе це так важливо? Що ти можеш зробити, щоб вирішити це питання? Спробуйте застосувати їх під час будь-якого спору, і ви зможете зняти напругу.

     

     

    Отже, медіатор полегшує комунікацію між сторонами, він повинен створити безпечні умови для зустрічі; продемонструвати увагу до учасників незалежно від їх поглядів, вірувань, переконань; визначити і узагальнити проблеми кожного з учасників. Він взагалі має бути ефективним слухачем, використовуючи невербальну комунікацію, паузи, уточнення, перефразування, резюмування. Заключний етап процесу медіації – це вироблення угоди. Така угода буде мати юридичну силу, тобто силу цивільно-правового договору, якщо сторони звернуться до нотаріуса для засвідчення або до суду для укладення мирової угоди, а можуть також укласти договір, підписаний уповноваженими особами сторін.

     

    Після теоретичних знань, тренер запропонувала роботу в малих групах - в ігровій формі вирішити спор (у нашому випадку конфлікт стався між учасником АТО та пенсіонеркою через земельну ділянку), коли кожен з учасників побував і в ролі медіатора, і в ролі одної чи іншої сторони.

     

    Якщо порівнювати процес медіації з судовим процесом, то медіація виглядає більш привабливою.По-перше, цеекономія коштів, часу, гнучкість процедури, відсутність публічності, можливість зберегти стосунки, на відміну від судового процесу. По-друге, при медіації не існує переможця та переможеного. Мета медіації - знайти рішення, яке задовольнить обидві сторони. Тільки за такої умови медіація вважатиметься успішною. Щоправда, деякі можуть заперечити: адвокат теж примирює сторони. Але примирення за участю адвоката відбувається на користь його клієнта, а медіатор – абсолютно нейтральна та неупереджена особа. По-третє, угоди, прийняті в результаті медіації, виконуються набагато сумлінніше, ніж судові рішення, тому що під час медіації пропонуються ті рішення, які можна виконати. Це підтверджує і статистика.

     

    Варто зазначити, що кожен блок інформації вдало поєднувався зі всілякими вправами, чи то була руханка «Фінський олень», чи робота в малих групах, чи мозковий штурм, як, наприклад, цей (не можу втриматися, щоб не запропонувати нашим читачам): 33 ЛА, 12 ЗЗ, 4 О, 64 КнаШД, 7 Н, 8 СС, 8 ПСС, 84 КнаФ.

     

    Під час тренінгу було багато несподіванок, наприклад, підведення підсумків дводенної роботи, яке ми зробили, передаючи по колу братину (невелика керамічна, дерев?яна або металева чаша). До речі, використання братини має українське коріння і єднає нас з предками. Вона завжди рухається «за сонцем» (або за годинниковою стрілкою), тобто по колу, говорити має право той, хто тримає в руках братину. Традиція передавати братину або передавати право голосу є в багатьох народів світу: у індіанців, наприклад, – це трубка миру, яку курили і передавали по колу; у киргизів – піала з чаєм, у українців – братина. Саме у такий спосіб, передаючи братину, ми говорили, що було корисним, цікавим і що готові взяти на озброєння.

     

    На жаль, навчання в Школі небайдужих громадян, яке складалося з трьох дводенних модулів, закінчилося. Ми отримали нові знання, нове розуміння себе в цьому світі, а ще - позитивні емоції, які нам дарували тренери - все це зробило засвоєння навчального матеріалу дуже ефективним. За результатами навчання кожен з учасників отримав сертифікат, методичні матеріали, книгу Іцхака Пинтосевича «Сделай! Твой первый шаг» та можливість індивідуального консультування з нашими тренерами - Наталією Бімбірайте, Андрієм Калитою, Анною Мартинюк, Марією Цип?ящук та Альоною Горовою.





    Похожие публикации

    Добавьте комментарий




    0"/>

    ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

    20:19 25/04
    Нові подробиці масового вбивства окупантів й колаборантів. Як росіяни на Херсонщині вбили ними ж призначену гауляйтерку селища Абрикосівка Любов Тимчак      
    20:12 25/04
    В окупованому селищі Абрикосівка на Херсонщині незаконна влада відновила пам'ятник Леніну      
    20:07 25/04
    Як два "борці з українським нацизмом" убили п'ятеро людей у окупованій частині Херсонської області      
    18:20 25/04
    Постраждалі цивільні внаслідок ворожих обстрілів Херсонщини - розпочато розслідування      
    18:18 25/04
    Італійський «журналіст» побував на окупованій частині Херсонщини і позаздрив павичам      
    17:46 25/04
    Військовим ВСУ на Херсонщині передали вантажний автомобиль  
     
    17:32 25/04
    "Ряжений ветеран": колаборант з Херсона Ігор Телєгін отримав чергову підозру      
    17:30 25/04
    В Херсоні рятувальники потрапили під повторний обстріл росіян
       
    17:29 25/04
    На Херсонщині на російській міні підірвався трактор, водій дивом вижив      
    16:26 25/04
    У Тернополі СБУ повідомила про підозру «чиновниці», яка схиляла жителів Каховки до отримання російських паспортів      
    15:59 25/04
    Нібито за участь у “Правому секторі”: жителя окупованої Одрадівки на Херсонщині затримала незаконна влада      
    15:43 25/04
    На Херсонщині двоє окупантів скоїли масовий розстріл: серед жертв - двоє військових РФ      
    15:32 25/04
    Внаслідок російського обстрілу Білозерки поранений місцевий житель      

    15:08 25/04
    Охочих навчатись у школах Херсонщини не поменшало, але вчителів, як і раніше, бракує      
    15:07 25/04
    Російським десантникам не вистачає людей для штурмів Кринків на лівому березі Дніпра      
    15:02 25/04
    Російський суд виніс вирок у справі військових РФ, які, погрожуючи зброєю, обікрали поліцейських на лівобережжі Херсонщини      
    14:52 25/04
    Працівники КП "Парки Херсона" продовжують прибирання вулиць  
     
    14:48 25/04
    СБУ затримала весь склад однієї із «виборчих комісій» рф, яка діяла під час окупації Херсона  
     
    14:33 25/04
    Російська армія знову обстріляла передмістя Херсона      
    14:29 25/04
    Армія РФ вдарила по Антонівці поблизу Херсона: поранена людина      
    14:14 25/04
    У Франківську повідомили про підозру дев’ятьом українцям, які хотіли Херсонщину у складі рф      
    14:00 25/04
    Братчук розповів, які переваги дозволяють українським морпіхам утримувати Кринки на Херсонщині      
    13:40 25/04
    Жителі Таврійського мікрорайону отримали гуманітарну допомогу  
     
    13:22 25/04
    У Херсоні триває робота з ремонту і комплектування найпростіших укриттів  
     
    13:05 25/04
    У школах на ТОТ окупанти готуватимуть операторів БПЛА      
    12:51 25/04
    Через російський обстріл Білозерки поранено двох місцевих жителів      

    12:44 25/04
    Херсонець Григорій Янченко отримав нагороду "Золоте серце"      
    12:33 25/04
    За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримало подружжя агентів у Херсоні      
    12:20 25/04
    Підготовка до опалювального сезону: Херсонщина отримала котельні від міжнародних партнерів      
    12:05 25/04
    Розмінування "в шаховому порядку" – чи отримають компенсацію херсонські фермери…      
    12:00 25/04
    На Херсонщині поліція документує наслідки російських атак, в результаті яких троє людей поранено  
     
    11:40 25/04
    Рятувальники Херсонщини вночі ліквідували дві пожежі спричинені ворожими обстрілами  
     
    11:24 25/04
    На Херсонщині російська війська з безпілотника атакували автомобіль      
    11:15 25/04
    Кропивницькі студенти зібрали, а військові передали книги дітям Херсонщини  
     
    11:01 25/04
    Жорстоке поводження з цивільними – підозрюються двоє експрацівників херсонської колонії      
    10:45 25/04
    Юні херсонці привезли чимало нагород з Чемпіонату України з кіокушин БуДо карате WKB  
     
    10:39 25/04
    Олексій Резніков з Нової Каховки, який закликав окупантів анексувати Херсонщину, заочно отримав 9 років в’язниці      
    10:27 25/04
    Землі досягла сильна магнітна буря: як довго вона триватиме      
    10:10 25/04
    Енергетики з Рівненщини продовжують відновлювати електромережі Херсонщини  
     
    Все новости

    Наверх