ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

08:41 20/04
Рада оборони Херсонщини затвердила низку заборон на пасхальні свята      
08:23 20/04
Херсон за минулу добу було обстріляно російськими окупаційними військами 6 разів, одна людина загинула, - МВА      
08:21 20/04
На Херсонщині минулої доби через ворожі обстріли загинула людина      
07:32 20/04
Тариф на газ і електроенергію з 1 травня: скільки коштуватиме комуналка      
07:29 20/04
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації      
07:25 20/04
Ангеліна Калініна обіграла "нейтральну" росіянку у двох сетах та вдруге у 2024 році вийшла у півфінал турніру WTA      
07:13 20/04
Німеччина передала херсонській бібліотеці обладнання для людей із порушенням зору      
21:25 19/04
Росіяни знову обстріляли Херсон - загинула літня жінка      
21:24 19/04
Білогірці бути! Знищене село на Херсонщині повертається до життя
   
21:16 19/04
Новотройчани переплатили окупантам за електрику близько мільйона рублів  
 
20:39 19/04
Українські банки масово блокують рахунки через нову причину: як правильно купити криптовалюту і чи дозволено це      
20:19 19/04
Ранні овочі: що вирощують та продають цьогоріч на Херсонщині
 
20:02 19/04
З Генічеська можна виїхати у Крим, Донецьк, Москву і... на волю      
19:36 19/04
Загинув на Донеччині. У Херсоні провели в останню путь бійця Володимира Васяновича
 
19:24 19/04
РФ завдала цинічного удару по житлових кварталах Херсона — наслідки нічного обстрілу
   
18:55 19/04
Окупаційний губернатор Херсонщини Володимир Сальдо призначив виконувача обов'язків міністра спорту      
18:52 19/04
Росія розширює мовлення в окупації: як Україні «глушити» пропаганду?  
 
18:45 19/04
Росіяни створили на ТОТ орган контролю пропаганди у школах      
18:33 19/04
Пожежу гасили попри повторні обстріли. Що відомо про атаки армії РФ території Херсонщини
 
18:13 19/04
На Херсонщині реалізовуватимуть проєкт з поліпшення водопостачання за підтримки Нідерландів      
18:11 19/04
На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення      
18:10 19/04
"Страшно, коли гупає дуже близько. Але ми вже і до цього звикли". Як в Херсон повертаються мешканці міста  
 
18:10 19/04
Комунальні служби Херсона отримали нову сучасну техніку, - Мрочко  
 
18:08 19/04
Під Каланчаком на Херсонщині окупанти пропонують побудувати чергове нове містечко – цим опікується Аслан Арсанукаєв з ФСБ    
документ
18:01 19/04
Сальдо поширює міф, спростований навіть близькими до Кремля істориками  
 
17:57 19/04
Яка середня пенсія на Херсонщині та чи відрізняється вона від середньої по Україні      
17:54 19/04
Експерти розслідують триваючу екологічну катастрофу, спричинену руйнуванням Росією Каховської ГЕС      
17:14 19/04
Виправдовувала злочини РФ: в Україні заборонили діяльність проросійської партії, очільник якої переховуються в окупантів      
17:06 19/04
Заморозки та гроза: якою буде погода на Херсонщині 20 квітня      
16:50 19/04
Окупанти в Генічеську добровільно-примусово збирають кров у студентів училищ  
 
16:15 19/04
За матеріалами ДБР суд виніс вирок двом зрадникам з Херсонщини      
15:09 19/04
Сили оборони відбили чотири штурми на Оріхівському напрямку та 11 - на лівобережжі Херсонщини      
15:00 19/04
Брала участь в організації та проведенні псевдореферендуму на Херсонщині – судитимуть членкиню незаконної «двк»      
14:56 19/04
За добу армія РФ 11 разів штурмувала позиції ЗСУ у Кринках на лівому березі Дніпра      
14:53 19/04
На Херсонщині за матеріалами СБУ підозру за співпрацю з окупантами отримали чергові зрадники      
14:40 19/04
Повідомлено про підозру колишній співробітниці ДСНС із Херсонщини у колабораціонізмі  
 
14:27 19/04
Рятувальники ліквідували пожежу в житловому секторі  
 
14:10 19/04
На Херсонщині через дії шахраїв четверо людей втратили 40 тисяч гривень      
14:01 19/04
На Херсонщині окупанти продовжують «ремонтувати» вже відремонтоване  
 
Все новости

Архив публикаций

«    Апрель 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
СПЕЦТЕМЫ


    Новий поворот у справі смертельних пологів на Херсонщині

         
    Результати судово-медичної експертизи щодо смерті породіллі в Нижніх Сірогозах — сумнівні. Це визнала Феміда. Районний суд усунув від участі в кримінальному провадженні судмедексперта, котрий робив розтин тіла померлої під час пологів…

    Із клопотанням до Нижньосірогозького районного суду звернувся адвокат родини померлої Дмитро Болтушенко. Він впевнений, що місцевий судово-медичний експерт перевищив повноваження, спрацювавши на руку своїх колег, медиків Нижньосірогозької ЦРЛ, де і сталася трагедія. 
    Представник потерпілої сторони наголосив, що судмедексперт Олександр Кайфель обіймає ще й посаду патологоанатома згаданого медзакладу. Власне, морг, де він працює, і розташований на території райлікарні. Фахівця не збентежив той факт, що справа зі смертю породіллі та її немовляти відноситься до категорії особливо резонансних, що за фактом неналежного виконання медиками своїх обов’язків відкрите кримінальне провадження, а відтак, тут доречна лише комісійна судово-медична експертиза. Але за розтин районний спеціаліст взявся сам, вилучивши з лікарні документацію щодо пологів. Найбільше ж адвокат обурений тим, яким чином складена лікарська довідка про смерть Оксани Лозової, яку її рідним видав судмедексперт. Фахівець зробив розгорнутий висновок — причиною смерті є анафілактичний шок, несприятлива реакція на правильно введену і відповідно призначену медичну речовину карбетоцин.
    — Зазвичай у таких випадках у судово-медичному свідоцтві про смерть вказується просто часткова причина смерті: зупинка серця, анафілактичний шок, як у нашому випадку. На момент проведення розтину експерт не мав відповідних лабораторних досліджень, він не міг зробити висновок, що цей лікарський засіб призначений правильно. І це є підставою для висловлення недовіри цьому експерту, — говорить Дмитро Болтушенко.
    Ба більше, адвокат надав суду інструкцію про застосування препарату, на який посилається судмедексперт. У ній зазначено, що карбетоцин під час пологів використовувати протипоказано…

    — Відповідно до інструкцій, цей лікарський засіб вводиться для профілактики атонії матки. Тобто його можна призначати лише після пологів, жодним чином не до пологів. Цей медичний засіб призначається з дуже великими застереженнями, оскільки невелике перевищення дози може викликати кровотечу, — повідомив адвокат.

    Судмедексперт Олександр Кайфель, який з’явився на судове засідання, поводився спокійніше спокійного. Він зазначив, що працює в даній сфері вже 25 років, але в його практиці це перший такий випадок, щоб необхідно було виконувати розтин найвищої, 5-ї категорії складності. Фахівець приймає претензії адвоката і не проти самовідводу. Разом з тим запевняє, що діяв у межах закону: виконав розтин тіла, отримавши на це постанову слідчої, яка веде кримінальне провадження.
    — Тактика судово-медичного експерта в даному випадку не є неправильною. У виписаному свідоцтві причина смерті попередня, а не кінцева. Воно виписане на основі того, що було відомо на той момент: проведено розтин, наявність медичних документів, інформація, яка надійшла. Поліція надала постанову на проведення судмедекспертизи. Як лікар я не міг сказати: не буду, не хочу. Це перше. Друге: в цей момент експерт не думає про те, як би йому відмовитися або що зробити, щоб уникнути. В першу чергу в нього думки про те, як зробити правильно, щоб не допустити помилок, — зазначив лікар-судово-медичний експерт Нижньосірогозького міжрайонного відділення Херсонського обласного бюро судово-медичної експертизи Олександр Кайфель.
    Крім того, фахівець наголосив, що під час виконання розтину консультувався з колегами з обласного бюро судово-медичної експертизи. Позиція ж адвоката тут кардинально протилежна.

    — Судово-медичний експерт мав би заявити про самовідвід. Тобто за правилами кримінально-процесуального кодексу він був зобов’язаний звернутися до слідчого з тим, що не має права здійснювати експертизу, оскільки вона повинна проводитися комісійно,
    — говорить Дмитро Болтушенко.

    Чому ж слідча, враховуючи складність справи, постанову на проведення розтину відправила районному експерту, а не одразу до обласного бюро судово-медичної експертизи? Розтин, зроблений комісією не менше, ніж з трьох фахівців, зняв би багато запитань, які виникають сьогодні. Зокрема, й щодо попередньої причини смерті породіллі.

    — Я думаю, що й так доба майже минула, потрібно було терміново робити розтин, щоб відібрати відповідні аналізи… Було повідомлено обласних судмедекспертів, Кайфель все там розповів їм, все сказали, що потрібно було зробити, він зробив. Рішення було прийняте спільно з прокурором, — розповіла т. в. о. начальника слідчого відділення Ніжньосірогозького відділу поліції Наталя Мудра.

    Нагадаємо, жителька с. Верхні Сірогози Тетяна Лозова померла в райлікарні під час пологів 23 вересня. Тіло родичам віддали лише 26-го. Тобто за увесь цей час можливості відвезти померлу на експертизу до Херсона не знайшлося? Або її не шукали…
    — Лікарка говорила, що приїдуть з Києва експерти, робитимуть аналізи. Потім ми подзвонили, вона сказала, що приїдуть з Херсона експерти. Згодом знову ми телефонуємо, нам кажуть: ніхто не приїде, робитимуть місцеві. Не знаю, мені здається, все там було заплутано. Вони ж не припускали, що ми це все піднімемо. Просто думали, що ми заберемо Оксану, поховаємо і все, — розповідає свекруха померлої Тетяна Бородай.
    Вислухавши доводи сторін, Феміда дійшла висновку, що претензії адвоката потерпілих обгрунтовані. Міжрайонного судово-медичного експерта від участі у кримінальному провадженні щодо смерті породіллі та немовляти усунуто. Рішення оскарженню не підлягає.
    Наступний крок — комісійна експертиза, яку мали б виконати з самого початку. Її обласним фахівцям доведеться робити, вивчивши медичні документи, співставивши записи з результатами експертиз за біоматеріалами, відібраними до похорону. Потерпіла сторона у справі — чоловік, донька та свекруха померлої — націлені йти до кінця у пошуках справедливості. Рідні впевнені, що два життя — на совісті людей у білих халатах…   
      
    Марина САВЧЕНКО, Новый день
    Фото автора.




    Похожие публикации

    1 комментарий

    papik66
    повезло мужу с адвокатом. однако не повезло с врачами. которые кесарили его жену. лучше бы жену отвез рожать в херсон... соболезнования родным и близким.



    0"/>

    ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

    08:41 20/04
    Рада оборони Херсонщини затвердила низку заборон на пасхальні свята      
    08:23 20/04
    Херсон за минулу добу було обстріляно російськими окупаційними військами 6 разів, одна людина загинула, - МВА      
    08:21 20/04
    На Херсонщині минулої доби через ворожі обстріли загинула людина      
    07:32 20/04
    Тариф на газ і електроенергію з 1 травня: скільки коштуватиме комуналка      
    07:29 20/04
    «Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації      
    07:25 20/04
    Ангеліна Калініна обіграла "нейтральну" росіянку у двох сетах та вдруге у 2024 році вийшла у півфінал турніру WTA      
    07:13 20/04
    Німеччина передала херсонській бібліотеці обладнання для людей із порушенням зору      
    21:25 19/04
    Росіяни знову обстріляли Херсон - загинула літня жінка      
    21:24 19/04
    Білогірці бути! Знищене село на Херсонщині повертається до життя
       
    21:16 19/04
    Новотройчани переплатили окупантам за електрику близько мільйона рублів  
     
    20:39 19/04
    Українські банки масово блокують рахунки через нову причину: як правильно купити криптовалюту і чи дозволено це      
    20:19 19/04
    Ранні овочі: що вирощують та продають цьогоріч на Херсонщині
     
    20:02 19/04
    З Генічеська можна виїхати у Крим, Донецьк, Москву і... на волю      

    19:36 19/04
    Загинув на Донеччині. У Херсоні провели в останню путь бійця Володимира Васяновича
     
    19:24 19/04
    РФ завдала цинічного удару по житлових кварталах Херсона — наслідки нічного обстрілу
       
    18:55 19/04
    Окупаційний губернатор Херсонщини Володимир Сальдо призначив виконувача обов'язків міністра спорту      
    18:52 19/04
    Росія розширює мовлення в окупації: як Україні «глушити» пропаганду?  
     
    18:45 19/04
    Росіяни створили на ТОТ орган контролю пропаганди у школах      
    18:33 19/04
    Пожежу гасили попри повторні обстріли. Що відомо про атаки армії РФ території Херсонщини
     
    18:13 19/04
    На Херсонщині реалізовуватимуть проєкт з поліпшення водопостачання за підтримки Нідерландів      
    18:11 19/04
    На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення      
    18:10 19/04
    "Страшно, коли гупає дуже близько. Але ми вже і до цього звикли". Як в Херсон повертаються мешканці міста  
     
    18:10 19/04
    Комунальні служби Херсона отримали нову сучасну техніку, - Мрочко  
     
    18:08 19/04
    Під Каланчаком на Херсонщині окупанти пропонують побудувати чергове нове містечко – цим опікується Аслан Арсанукаєв з ФСБ    
    документ
    18:01 19/04
    Сальдо поширює міф, спростований навіть близькими до Кремля істориками  
     
    17:57 19/04
    Яка середня пенсія на Херсонщині та чи відрізняється вона від середньої по Україні      

    17:54 19/04
    Експерти розслідують триваючу екологічну катастрофу, спричинену руйнуванням Росією Каховської ГЕС      
    17:14 19/04
    Виправдовувала злочини РФ: в Україні заборонили діяльність проросійської партії, очільник якої переховуються в окупантів      
    17:06 19/04
    Заморозки та гроза: якою буде погода на Херсонщині 20 квітня      
    16:50 19/04
    Окупанти в Генічеську добровільно-примусово збирають кров у студентів училищ  
     
    16:15 19/04
    За матеріалами ДБР суд виніс вирок двом зрадникам з Херсонщини      
    15:09 19/04
    Сили оборони відбили чотири штурми на Оріхівському напрямку та 11 - на лівобережжі Херсонщини      
    15:00 19/04
    Брала участь в організації та проведенні псевдореферендуму на Херсонщині – судитимуть членкиню незаконної «двк»      
    14:56 19/04
    За добу армія РФ 11 разів штурмувала позиції ЗСУ у Кринках на лівому березі Дніпра      
    14:53 19/04
    На Херсонщині за матеріалами СБУ підозру за співпрацю з окупантами отримали чергові зрадники      
    14:40 19/04
    Повідомлено про підозру колишній співробітниці ДСНС із Херсонщини у колабораціонізмі  
     
    14:27 19/04
    Рятувальники ліквідували пожежу в житловому секторі  
     
    14:10 19/04
    На Херсонщині через дії шахраїв четверо людей втратили 40 тисяч гривень      
    14:01 19/04
    На Херсонщині окупанти продовжують «ремонтувати» вже відремонтоване  
     
    Все новости

    Наверх