ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

09:40 29/03
Зранку російські війська атакують з безпілотників жителів Берислава      
09:33 29/03
Жителі Антонівського старостинського округу отримали сертифікати на будівельні матеріали  
 
09:16 29/03
Жінки не виходять з дому — до Нової Каховки приїхали кадирівці      
09:00 29/03
Росіяни не припиняють атаки на Бериславщину      
08:57 29/03
Прикордонники показали роботу дронів по окупантах у Херсонській області
   
08:54 29/03
Проводять інвентаризацію та вилучають майно у людей, які не голосували на виборах РФ. Гуменюк про лівобережжя Херсонщини      
08:51 29/03
Митрополит Епіфаній освятив ікону Пресвятої Богородиці для Херсона  
 
08:44 29/03
Виставу херсонського режисера відзначили театральною премією «Київська пектораль»      
08:41 29/03
Керівниця краєзнавчого музею тримала Орден княгині Ольги — Єпископ Херсонський і Таврійський Нікодим  
 
08:30 29/03
ВРП відтермінувала відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області      
08:28 29/03
За минулу добу російські війська 4 рази обстріляли Херсон, один чоловік загинув, ще 3 людини зазнали поранень, - МВА      
08:16 29/03
Армія РФ за добу обстріляла 13 населених пунктів Херсонщини, є загиблий      
21:08 28/03
126 окрема бригада ТРО м.Одеса отримала від Бериславській РВА комплекси РЕР та РЕБ
 
20:47 28/03
Трагедія цивільних людей в умовах війни: херсонська художниця замальовує емоції людей в прифронтовому місті  
 
20:35 28/03
Посольство закликало громадян Казахстану покинути дві області України: яка причина      
19:38 28/03
Прикордонники показали, як знищили російську техніку на лівобережжі Херсонщини
   
19:09 28/03
У Херсоні презентували проєкт «Валізка з книжками»  
 
17:58 28/03
В окупованому Криму за “шпигунство” судитимуть айтівицю з Херсона Ірину Горобцову. Що відомо?      
17:53 28/03
В Одесі на Алеї Слави з'явилася гранітна дошка «Місто-герой Херсон»  
 
17:13 28/03
Двоє людей отримали поранення у Михайлівці на Херсонщині внаслідок ранкового російського обстрілу      
17:03 28/03
У Херсоні внаслідок обстрілу зупинився електротранспорт      
17:01 28/03
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)  
 
16:46 28/03
За пособництво окупантам судитимуть екскерівницю медичної установи: слідчі поліції Херсонщини завершили розслідування      
16:22 28/03
У Херсоні внаслідок обстрілу таксі одна людина загинула, ще двоє - поранені  
 
16:11 28/03
На Херсонщині турботу про окупантів перекладають на... окупованих    
документ
16:07 28/03
Що не так у відео з тік-току, де військовий читає вірш про братні народи  
 
16:00 28/03
На українському телеканалі вийшов новий мультфільм для дітей про історію Херсона
   
15:56 28/03
KSG Agro розробив проект будівництва нового переробного заводу на Херсонщині      
15:32 28/03
Окупанти висадили на ТОТ Херсонщини алею, присвячену загиблим у “Крокус Сіті Хол” у Підмосков’ї      
15:31 28/03
До 15 років засуджено колишнього майора поліції з Херсонської області      
14:59 28/03
Росіяни законодавчо забороняють українські книги на ТОТ      
14:40 28/03
Сили оборони півдня продовжують нищити ворога      
14:24 28/03
Який вигляд має університет у Херсоні, по якому завдали удару військові РФ  
 
14:22 28/03
На лівобережжі Херсонської області човен росіян підірвався на своїй міні
   
14:14 28/03
«Для мене страшнішою за смерть стала думка, що у мене нічого не вийде. Що я виживу». Історія полону працівника водоканалу з Нової Каховки  
 
14:05 28/03
Працівники КП “Парки Херсона” щодня приводять до ладу території у різних мікрорайонах Херсона  
 
13:46 28/03
Названо категорії чоловіків, які можуть залишити країну в умовах мобілізації      
13:30 28/03
Жителі Садівського старостинського округу отримали засоби для обігріву  
 
13:27 28/03
Внаслідок обстрілу Херсона постраждав іноземець      
Все новости

Архив публикаций

«    Март 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
СПЕЦТЕМЫ


    Тиждень до дня голосування: основні порушення, виклики та загрози

    Тиждень до дня голосування: основні порушення, виклики та загрозиЗа тиждень до дня голосування ОПОРА виділяє 5 партій, які є найбільш активними у проведенні масштабних агітаційних кампаній у Херсонській області, лідером є «Блок Петра Порошенка «Солідарність», за ним йдуть партії «УКРОП», «Опозиційний блок», «НАШ КРАЙ», ВО «Батьківщина». Яскравою прикметою цьогорічної виборчої кампанії є судове оскарження у відновленні своїх прав з боку суб’єктів виборчого процесу. Спектр основних виборчих порушень, які в цілому рівною мірою притаманні кандидатам від усіх партій – суб’єктів виборчого процесу, включає в себе незаконну агітацію, зловживання адміністративним ресурсом і непрямий підкуп виборців.

    Судове оскарження відмов в реєстрації кандидатів стало достатньо ефективним способом відновлення виборчих прав місцевих організацій партій та кандидатів. Тут Херсонщина не є винятком, подібна тенденція є по всій Україні: суди частіше задовольняли позовні вимоги потенційних кандидатів та забезпечували їх право бути обраними, ніж підтримували правові позиції територіальних виборчих комісій. Можна навести такі приклади, як реєстрація кандидата посаду Херсонського міського голови Володимира Сальдо, реєстрація кандидата на посаду Цюрупинського міського голови Василя Плотнікова та інші. У випадку з реєстрацією В.Сальдо до вирішення питання втрутилася ЦВК, яка змінила склад Херсонської міської виборчої комісії, але це не допомогло, оновлений склад теж не прогодував за реєстрацію екс-мера, тоді ЦВК своїм рішенням зареєструвала Сальдо кандидатом. Окрім судів кандидати активно застосовують лобістські можливості у центральних органах влади, фактично виводячи локальні змагання на національний рівень боротьби за електорат.



    ОПОРА фіксує порушення правил ведення передвиборчої агітації, що є наймасовішим зловживання, до якого вдаються партії та окремі кандидати на посади міських голів: подарунки у вигляді автомобілів швидкої допомоги (кандидат від БПП «Солідарність»), айфони у якості призів (кандидат від «УКРОПу»), встановлення дитячих майданчиків (кандидат від «Опозиційного блоку»). Зафіксовані також і випадки роздачі продуктових наборів, харчів та ін.

    Поширені і такі порушення у веденні агітації: розміщення агітації на об’єктах транспортної інфраструктури та транспортних засобах (Партія Духовності та Патріотизму, «Сила людей», БПП «Солідарність»); розміщення агітаційних матеріалів у друкованих ЗМІ без відповідного маркування (лідери – БПП «Солідарність», Партія місцевого самоврядування, «НАШ КРАЙ», «Відродження»); агітація на носіях зовнішньої реклами без вихідних даних тощо («Партія Духовності та Патріотизму», «НАШ КРАЙ», «Батьківщина»). Деякі кандидати вдаються до агресивних засобів ведення агітації, як то мітинги з популістськими вимогами та проникнення у приміщення міськвиконкому (ВО «Батьківщина» та кандидат на посаду мера Херсону В.Мангер). Є і курйозні випадки, коли кандидати від партій-конкурентів («Опозиційний блок» та «Самопоміч», м. Каховка) проводять спільний агітаційний захід.

    Серйозним викликом є робота територіальних виборчих комісій, зокрема, у своєчасному виготовленні та отриманні виборчих бюлетенів. В цьому плані зафіксовані ряд порушень строків, що передбачаються Законом, затримка та скандальні ситуації були у Херсонській міській виборчій комісії з затвердженням тексту виборчих бюлетенів. На момент підготовки цих матеріалів, комісія все ще чекала на роз’яснення ЦВК щодо ситуації з бюлетенями. У Новокаховській міській виборчій комісії стався конфлікт з визначенням друкарні та формою бюлетеню, там цей процес супроводжувався скаргами від кандидатів, викликом міліції, зміною типографії вже у процесі друку бюлетенів. Порушення у термінах виготовлення бюлетенів по виборах до обласної ради та передачі їх до районних виборчих комісій сталося із-за того, що Херсонська міська типографія не справлялася з великим обсягом робіт.

    Були складнощі і з формуванням дільничних виборчих комісій. Тут свою не компетентність та відсутність людських ресурсів виявили місцеві осередки політичних партій (партії «Радикальна партія Олега Ляшка», «Союз лівих сил», «НАШ КРАЙ», ВО «Батьківщина»). Подавались кандидатури до ДВК без попередньої згоди від поданих осіб, тобто люди не знали, що їх включили до комісій, це потягло за собою масові заміні. У деяких районах заміни по причині неякісної підготовки документів сягали 70-80%.

    Основні складнощі у роботі територіальних виборчих комісій були пов’язані з пізнім початком фінансування та обмеженістю коштів, виділених на роботу комісій. А також проблемою є незнання Закону України «Про місцеві вибори» та недостатня компетентність у виконанні виборчих процедур – тексти Закону комісії отримали лише 15 жовтня. Проведеного навчання явно недостатньо враховуючи низький рівень підготовки та недосвідченість членів комісії.



    Ще одна тенденція, що характеризує нинішні вибори – це відсутність програм кандидатів. Закон «Про місцеві вибори» не вимагає від кандидатів оприлюднення передвиборних програм. Більшість кандидатів цим скористалися. Отже, виборець не має можливості оцінити, наскільки кандидат обізнаний з проблемами громади, яку він хоче представляти в органах місцевого самоврядування, як кандидат бачить розвиток міста, села, району, області. Але деякі кандидати все ж таки публікують програмні засади, з якими йдуть до виборців. Можна назвати: програму Херсонської міської організації партії «Самопоміч», мають свої програми кандидати на посаду Херсонського міського голови Борис Сіленков (Партія Зелених України) та Юрій Погребний (партія «Громадянська позиція»). В Новій Каховці є програми партій «Совість України» та «НАШ КРАЙ», а також - програма кандидата від «НАШОГО КРАЮ» на посаду Новокаховського міського голови Людмили Васильєвої. У м. Каховка свою програму оприлюднили кандидати від місцевої організації партії «Самопоміч», у м. Скадовськ свою програму мають кандидати від Партії Зелених України. Треба зазначити, що всі названі програми ставлять досить конкретні задачі, але не містять механізмів практичної реалізації.

    Комунальні засоби масової інформації продовжують лишатися інструментом пропаганди. Довготермінове спостереження ОПОРИ фіксує порушення вимог агітації в усіх друкованих ЗМІ, які підпорядковуються державним адміністраціям та радам. Якщо “Червоний промінь” чи “Слава праці” повністю відмовились виконувати норми закону, то “Каховська зоря”, “Трудова слава” чи “Сільські новини” застосовують вибірковий підхід до матеріалів, які мають ознаки передвиборної агітації. Частіше адміністративний ресурс у висвітленні своїх матеріалів застосовують кандидати від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Окрім того, впродовж двох місяців фіксується і розміщення “джинси” національного рівня, яка з наближенням 25 жовтня має ознаки агітації за партію влади. Водночас, приватні ЗМІ, перш за все м. Херсоні, в останній період ретельно ставляться до вимог виборчого законодавства щодо публікацій агітаційного характеру - за останні 2 тижні моніторингу ми не фіксували жодного випадку розміщення немаркованого агітаційного матеріалу.



    За період виборчої кампанії кількість новин в засобах масової інформації значно зросла. Ми зафіксували тенденцію від 40 новин в кінці серпня до майже 370 на передостанньому виборчому тижні. Головними «джинсовиками» у засобах масової інформації всіх типів продовжують лишатися Блок Перта Порошенко «Солідарність», «Опозиційний блок», «Батьківщина», «НАШ КРАЙ» та «УКРОП». Лише за минулий тиждень у друкованих засобах масової інформації було розміщено 105 матеріалів з ознаками джинси, а у електронних – 368.

    За даними ЦВК, на 54 місця у раді претендують 715 осіб від 17 партій. Портрет кандидатів традиційний – це чоловік (жінки складають 36%), член партії (55%) з вищою освітою (75%), вік від 40 до 59, сфера реалізації – бізнес. Ми спостерігаємо, як кількісний, так і певний якісний дисбаланс – серед перших номерів списку лише 23% складають жінки і дане лідерство переважно отримають у маловідомих політичних силах чи на рівні районів та селищ. Кандидат-жінка так само переважно має вищу освіту (72%), домінуванням вікової групи 40-59, але з вищим відсотком приналежності до тих або інших політичних сил (60%). Традиційною сферою, з якої жінка починає політичну кар’єру є державна служба та соціальна сфера.



    Визначна тенденція, що на місця у новообраних радах різного рівня претендують чинні депутати. В середньому на вибори йдуть близько 60% від складу рад різного рівня. Участь партій у нинішніх виборах можна характеризувати так: низьку активність виявляють політичні проекти, що були досить помітні на минулих виборах – «Сильна Україна», «Народний Фронт», «Удар», «Народна партія». Проте, представники колишньої Комуністичної партії активні і на цих виборах, вони балотуються від інших політичних проектів: «Нова держава», «Союз лівих сил». Партія Регіонів розпорошилась у декількох партіях – «НАШ КРАЙ», «Опозиційний блок», «Відродження» та Партія місцевого самоврядування. Водночас варто зазначити, що кандидати – екс-регіонали є і у списках, партій, які декларують шлях на оновлення та демократичні цінності – Блок Петра Порошенка «Солідарність», «УКРОП» тощо. Цікавим є те, що з колишнього складу Херсонської міської ради екс-регіоналів до списку «Опозиційної блоку» потрапило менше, ніж - до БПП «Солідарності».





    Похожие публикации

    1 комментарий

    Вика Азулай
    Хоть какая-то справедливость есть, вот у нас и следа не осталось. Какого-то каппера выбрать хотят, говорят что уважаемый человек, спортивный прогнозист и т.д. Даже белый список капперов показывали, хотя никто толком не понимает, что это такое.



    0"/>

    ПОСЛЕДНИЕ НОВОСТИ

    09:40 29/03
    Зранку російські війська атакують з безпілотників жителів Берислава      
    09:33 29/03
    Жителі Антонівського старостинського округу отримали сертифікати на будівельні матеріали  
     
    09:16 29/03
    Жінки не виходять з дому — до Нової Каховки приїхали кадирівці      
    09:00 29/03
    Росіяни не припиняють атаки на Бериславщину      
    08:57 29/03
    Прикордонники показали роботу дронів по окупантах у Херсонській області
       
    08:54 29/03
    Проводять інвентаризацію та вилучають майно у людей, які не голосували на виборах РФ. Гуменюк про лівобережжя Херсонщини      
    08:51 29/03
    Митрополит Епіфаній освятив ікону Пресвятої Богородиці для Херсона  
     
    08:44 29/03
    Виставу херсонського режисера відзначили театральною премією «Київська пектораль»      
    08:41 29/03
    Керівниця краєзнавчого музею тримала Орден княгині Ольги — Єпископ Херсонський і Таврійський Нікодим  
     
    08:30 29/03
    ВРП відтермінувала відновлення роботи Білозерського районного суду Херсонської області      
    08:28 29/03
    За минулу добу російські війська 4 рази обстріляли Херсон, один чоловік загинув, ще 3 людини зазнали поранень, - МВА      
    08:16 29/03
    Армія РФ за добу обстріляла 13 населених пунктів Херсонщини, є загиблий      
    21:08 28/03
    126 окрема бригада ТРО м.Одеса отримала від Бериславській РВА комплекси РЕР та РЕБ
     

    20:47 28/03
    Трагедія цивільних людей в умовах війни: херсонська художниця замальовує емоції людей в прифронтовому місті  
     
    20:35 28/03
    Посольство закликало громадян Казахстану покинути дві області України: яка причина      
    19:38 28/03
    Прикордонники показали, як знищили російську техніку на лівобережжі Херсонщини
       
    19:09 28/03
    У Херсоні презентували проєкт «Валізка з книжками»  
     
    17:58 28/03
    В окупованому Криму за “шпигунство” судитимуть айтівицю з Херсона Ірину Горобцову. Що відомо?      
    17:53 28/03
    В Одесі на Алеї Слави з'явилася гранітна дошка «Місто-герой Херсон»  
     
    17:13 28/03
    Двоє людей отримали поранення у Михайлівці на Херсонщині внаслідок ранкового російського обстрілу      
    17:03 28/03
    У Херсоні внаслідок обстрілу зупинився електротранспорт      
    17:01 28/03
    Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)  
     
    16:46 28/03
    За пособництво окупантам судитимуть екскерівницю медичної установи: слідчі поліції Херсонщини завершили розслідування      
    16:22 28/03
    У Херсоні внаслідок обстрілу таксі одна людина загинула, ще двоє - поранені  
     
    16:11 28/03
    На Херсонщині турботу про окупантів перекладають на... окупованих    
    документ
    16:07 28/03
    Що не так у відео з тік-току, де військовий читає вірш про братні народи  
     

    16:00 28/03
    На українському телеканалі вийшов новий мультфільм для дітей про історію Херсона
       
    15:56 28/03
    KSG Agro розробив проект будівництва нового переробного заводу на Херсонщині      
    15:32 28/03
    Окупанти висадили на ТОТ Херсонщини алею, присвячену загиблим у “Крокус Сіті Хол” у Підмосков’ї      
    15:31 28/03
    До 15 років засуджено колишнього майора поліції з Херсонської області      
    14:59 28/03
    Росіяни законодавчо забороняють українські книги на ТОТ      
    14:40 28/03
    Сили оборони півдня продовжують нищити ворога      
    14:24 28/03
    Який вигляд має університет у Херсоні, по якому завдали удару військові РФ  
     
    14:22 28/03
    На лівобережжі Херсонської області човен росіян підірвався на своїй міні
       
    14:14 28/03
    «Для мене страшнішою за смерть стала думка, що у мене нічого не вийде. Що я виживу». Історія полону працівника водоканалу з Нової Каховки  
     
    14:05 28/03
    Працівники КП “Парки Херсона” щодня приводять до ладу території у різних мікрорайонах Херсона  
     
    13:46 28/03
    Названо категорії чоловіків, які можуть залишити країну в умовах мобілізації      
    13:30 28/03
    Жителі Садівського старостинського округу отримали засоби для обігріву  
     
    13:27 28/03
    Внаслідок обстрілу Херсона постраждав іноземець      
    Все новости

    Наверх